topbar
 
 
zeneexpressz header0022

Zeneexpressz ajánló

Fásy TV a youtube-on

Esemény naptár

Nincsenek események a napárban
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
judy megje02

Az énekesnő és zenész testvére is ugyanabban az örökletes betegségben szenvednek, ami miatt az életük bármikor veszélybe kerülhet.

A testvérpár tüdejének szövetei gyengék, Judy éppen ezért döntött úgy, hogy gyermeke születésekor leveteti kislánya köldökzsinórvérét – írja a hot!. A vér amiatt volt szükséges, mert annak segítségével a család bármely tagja számára elérhető lesz az őssejt, amivel körülbelül nyolcvan különböző, súlyos betegséget lehet kezelni. Judy már felnőtt volt, amikor kiderült, fejlődési rendellenességgel született. Az énekesnőnél a pneumothorax (PTX) nevű betegséget diagnosztizálták, ami miatt tüdejének szövetei gyengébbek az átlagnál.

– Nálam egy tüdőszűrés alkalmával diagnosztizálták a betegséget. Foltot találtak a tüdőmön, és ez minden egyes alkalommal így van. Amíg egy átlagembernek elég egyszer elmennie vizsgálatra, nekem egészen biztos, hogy ötször vissza kell mennem, mert elváltozást találnak. Aztán szerencsére mindig kiderül , hogy ez csak a PTX miatt van – meséli az énekes.

A családban nem ő az egyetlen, aki ezzel a betegséggel küzd: testvére, Tibor szintén pneumothorax-ban szenved. Neki két alakalommal kellett eltávolítani a tüdőlebenyét, és már a színpadon is lett rosszul. A Hiperkarma gitárosaként zenélő testvér többször került már kórházba spontán légmell miatt.

A betegség következtében a tüdőszövetek nem alakultak ki rendesen, emiatt bármikor kilyukadhat. A légnyomás is közre játszhat a szövet kilyukadásában, ezért az énekesnő számára igen nagy kockázatot jelent akár egy repülőút is. Judy ennek ellenére megtanult együtt élni a betegséggel, illetve mindent megtesz azért, hogy egészségesen tudjon élni.

A betegség volt az egyik fő oka annak is, hogy a színésznő a lánya, Maja születésekor úgy döntött, leveteti a gyermek köldökzsinórvérét. Amikor évekkel ezelőtt a Czeizel-intézetben levetette a vért, még nem gondolt rá, hogy az betegsége miatt is fontos lehet, csupán a családját szerette volna biztonságba tudni az őssejteknek köszönhetően.

Jó az a tudat, hogy van mihez nyúlni, ha olyan helyzetbe kerülünk

-emeli ki az őssejtek fontosságát. A köldökzsinórvér levétele kizárólag a születés utáni pillanatokban végezhető el. A levett őssejteket kezdetben 20 évre tárolják, de igény szerit ez a tárolási idő meghosszabbítható.

 Forrás: Blikk

Fotó: Facebook


 

 

Fásy Birodalom oldalai

Fásy Birodalom | Fásy Ádám oldala | Fásy Műsoriroda | Fásy Konyha | Magyarok Világszépe

Kapcsolat:
E-mail: fasy@fasy.hu  Telefon: +36-30/488-2719
 

zeneexpressz.hu © Minden jog fenntartva