topbar
 
 
zeneexpressz header0022
 

Magyarország — Drágább a gyümölcs, mint a hús vagy egy családi ebéd. Kétezer forintnál ugyanis nem lesz olcsóbb a cseresznye az idén – legalábbis ezt ígérik a gazdák.

 

– Az idei termés nagy részét tönkretette az esős idő. A cseresznye nagyon érzékeny a vízre, ha a vízcsepp megáll a gyümölcsön, kireped a héja, és azt már nem lehet piacra vinni – indokolta a drágulást Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

A szakember szerint már az is ártott a termésnek, hogy óriási vízterhelés érte a talajt, vagyis hogy túl sok eső esett.

– A zöld szemeken is megjelentek a repedések, nem fogják kihúzni a pirosra érésig, mert megtámadják a gombás fertőzések. Ami kevés mégis megmarad, azt csak drágábban tudják adni a gazdák – magyarázta Hunyadi István.

Azt még nem tudni, lehet-e olcsóbban importálni Görögországból, esetleg Olaszországból.

A gazdák egy jó hírrel tudták enyhíteni a 2000 forintos cseresznye okozta sokkhatást: idén legalább a kajszibarack nem lesz olyan drága, mint tavaly.
– Az elmúlt nyáron 1800 forintot is elkértek kilójáért a gazdák. Most tavasszal nem volt jellemző a fagykár, lesz bőven barack, 1000 forint körüli áron. Az őszi még ennél is olcsóbb lehet – ígérte Hunyadi István.

Évek óta minden tavasszal és nyáron mellbevágóak a piaci árak. Egy kiló cseresznyéből idén kitelik egy kiló sertésszűzpecsenye, másfél kiló karaj, három kiló csirkecomb, nyolc gombóc fagylalt, de ennyiért 32 centi átmérőjű, jól megpakolt pizzát is hoz a futár, sőt, 2000 forintból ketten is megehetnek egy kétfogásos menüt a budapesti kifőzdék nagy részében.

 

Fásy Ádám

 

Fásy Ádám, a Blikk gasztrorovatának szerkesztője szerint két-három ember is jóllakhat otthon ennyi pénzből, mégpedig különleges, ünnepi fogásokkal.
– Kétezer forintból készíthetünk rántott karajt burgonyapürével, desszertnek hozzá diós citromszeletet, személyenként 585 forintból. Egy remek vajbableveshez, egészben sült tarjához és zöldségkörethez is elég fejenként 880 forint. Pulykasült zsályás vargányagombával, burgonykrokettel, hozzá desszertnek mákos rétes mentás meggyraguval – ehhez is elég személyenként 830 forint, azaz kevesebb mint fél kiló cseresznye ára – sorolta a lehetőségeket a Blikknek Fásy Ádám.

 

Sült sertéstarja - 880 Ft/fő

 

- 8 szelet sertéskaraj

- 4 db tojás

- 20 dkg zsemlemorzsa

- 3 dl tej

- 3 gerezd fokhagyma

- 80 dkg burgonya

- 5 dkg vaj

- 1 dl tejföl

 

Elkészítési mód:
Egy edényben az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a vöröshagymát, majd egészben belerakjuk a füstölt sertéstarját. Folyamatosan forgatva kérget pirítunk rá. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és félpuhára főzzük, majd előmelegített sütőben, 150 °C-on aranybarnára sütjük. A paprikát és a barna csiperkegombát kockákra vágjuk, megmossuk, serpenyőbe rakjuk, kevés olajjal meglocsoljuk, friss rozmaringgal illatosítjuk. Fedő alatt megpároljuk és sóval ízesítjük. Közben a padlizsánt és a cukkinit karikákra vágjuk, majd az újhagymával és a sampinyon gombafejekkel együtt mind a két oldalát roston megsütjük. Az egészben sült tarját éles késsel felszeleteljük, és a zöldségekkel együtt kínáljuk.
 

 

 

Rántott sertéskaraj - 585 Ft/fő

 

- 80 dkg füstölt sertéstarja
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 3 db kaliforniai paprika
- 1 db padlizsán
- 40 dkg sampiongomba
- 20 dkg barna csiperkegomba
- 2 db cukkini
- 1 cs újhagyma
- 1 szál rozmaring

 

Elkészítési mód:
A hússzeleteket besózzuk, folpackon keresztül kiklopfoljuk, tört fokhagymával bedörzsöljük, jénaiba rakjuk, tejjel felöntjük, s egy napig hűtőben érleljük. A karajt habosra felvert, enyhén sós tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, azaz bepanírozzuk, (megj.: Én nem használok a panírozáshoz lisztet.) majd forró olajban aranybarnára sütjük.
 

 

 

Pulykasült - 830 Ft/fő

 

- 60 dkg pulyamellfilé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csomag zsálya
- 20 dkg vargányagomba
- 80 dkg burgonya
- 5 dkg liszt
- 2 tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa

 

Elkészítési mód:

A pulykamellfilét 8 szeletre vágjuk, sóval meghintjük, enyhén kiklopfoljuk és kevés olajban megsütjük. A hagymát, a friss zsályát finomra, a fokhagymát karikákra vágjuk, olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a gombát, összekeverjük, sóval, gyömbérrel ízesítjük és rövid idő alatt készre pároljuk. A vargányagomba-ragut a krokettel együtt esztétikusan tálaljuk a sült hús mellé.
 

 

 

Főzés mellé pörgős talpalávaló dukál!

 

 

Forrás: Blikk információ

 

Esemény naptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Fásy Birodalom oldalai

Fásy Birodalom | Fásy Ádám oldala | Fásy Műsoriroda | Fásy Konyha | Magyarok Világszépe

Kapcsolat:
E-mail: fasy@fasy.hu  Telefon: +36-30/488-2719

footerfacebook

zeneexpressz.hu © Minden jog fenntartva